VEGA

14. februar 2024

Da Folkets Hus blev til VEGA - Podcast

Da Folkets Hus blev til VEGA er en podcast i fem dele om en helt særlig bygning på Vesterbro i København. Lyt med og få historien om det hus, der blev bygget som Folkets Hus og var netop dét, indtil arbejderbevægelsen rykkede ud, og spillestedet VEGA rykkede ind og fortsatte med at samle folk med musikken som centrum.

Kunne VEGAs vægge tale, ville generationer af store taler, listige hvisk, vilde diskussioner og sangstemmer danne en myriade af historier fra et hus, der har samlet københavnerne, musikerne, politikerne, kunstnerne og festfolket, høj som lav, på tværs af syv årtier.

Bygningens rejse fra storhed til fald, over trusler om nedrivning til fuld fredning, er et enestående stykke danmarkshistorie, der involverer store personligheder som arkitekten Vilhelm Lauritzen, kunstneren Bjørn Nørgaard og den socialdemokratiske politiker Svend Auken og går man tættere på, er huset en imponerende arkitektonisk præstation.

Så det gør vi. Går tættere på.

I podcasten Da Folkets Hus blev til VEGA dykker vi ned i de arkitektoniske genialiteter, i husets beskaffenhed, materialevalg, indretning og detaljer. Vi hører om misligholdelse, ligegyldighed, nedtur og slid. Vi afslører den dramatiske historie om et betagende hus, der var snublende nær på at ende som banalt supermarked.

Lytterne kommer med helt ind i huset og på tur rundt i de hemmelige og glemte gange, baglokaler og cykelkældre, for på den måde at få et billede af, hvor godt tænkt huset er, og hvorfor det stadig fungerer så godt, som det gør.

I anledning af VEGAs 25 års fødselsdag og tegnestuen Vilhelm Lauritzen Arkitekters 100 års fødselsdag dykker journalist David Pepe Birch med hjælp fra en række kilder ned i historien om tilblivelsen af Folkets Hus på Vesterbro i København og fortæller om husets åbning, storhedstid, stolthed og brug.

Og om den udvikling der i løbet af fire årtier banede vejen for åbningen af et af Europas mest profilerede spillesteder for rytmisk musik, VEGA, der siden 1996 har holdt til i den smukke, fredede bygning.

DET SIXTINSKE KAPEL PÅ VESTERBRO - AFSNIT 1

Fagbevægelsen bygger et palads til folket. Supermoderne lokaler midt i et slidt arbejderkvarter skal danne ramme om stolte studenterfester, traditionelle sølvbryllupper og store drømme om det arbejdende fællesskabs fremtid. Arbejderstoltheden flytter ind blandt kvalitetsmaterialer og dansk design. Fremtiden er lys. Vesterbro har fået et bankende hjerte.

MEDVIRKENDE:
Bjørn Nørgaard
Josefine Albris
Nikolaj Muldkjær

FOLKETS ARKITEKT - AFSNIT 2

Vilhelm Lauritzen samler på sommerfugle. Han er en følsom, intuitiv og hyldet arkitekt, der maler akvareller og ændrer på detaljer på sine modeller helt frem til første spadestik. Han har tegnet folkets foretrukne indkøbscentral Daells Varehus, og han står bag det smukke Radiohus i København. Nu skal han tegne et palads til folket. Det vigtigste for ham er funktion, men effektivitet kan godt udføres smukt. Skønhed ligger i detaljen – ligesom på sommerfuglevinger.

MEDVIRKENDE:
Bjørn Nørgaard
Anne Møller Sørensen
Nikolaj Muldkjær
Peter Tybrindt
David Zahle

JUL PÅ VESTERBRO - AFSNIT 3

Tine Lund Bretlau bliver voksen i halvfemserne. Hun begynder at gå i byen. Og til koncerter. Blandt andet på VEGA. Og når hun afleverer sit tøj i garderoben, føler hun sig lykkelig. Hun står og ser ned på mønsteret i klinkegulvet. Ligesom hun gjorde det som barn, når hun skulle til juletræsfest i Folkets Hus. Og barnets ukomplicerede julestemning rammer hende. Hver gang.
Op gennem halvfjerdserne er der stadig gang i det store hus. Juletræsfesterne afløser hinanden i en lind strøm gennem julemånederne, Socialdemokratiet holder møder, og der er sølvbryllupper i fløjene. Men det er ikke alle, der elsker bygningen længere. Fagforeningerne er begyndt at samle fælles styrker ved sammenlægninger. Snart er der ikke plads til de store møder.
Og brunt træ er ved at blive umoderne. Også til jul.

MEDVIRKENDE:
Bjørn Nørgaard
Josefine Albris
Nikolaj Muldkjær
David Zahle
Tine Lund Bretlau
Bjergi Barndorff

KÆLDERMENNESKER - AFSNIT 4

Henning Grelle låser sig ind i cykelkælderen under Folkets Hus. Han ser sig om. Her er hans nye kontor. Fagbevægelsens Bibliotek og Arkiv flytter ind i huset – og her arbejder Henning. Der er blevet langt mellem de indbringende arrangementer, og fagforeningerne har vokset sig for store til at holde møder i lokalerne. Så nu er der blevet plads til Henning og hans bøger. I løbet af få år vokser arkivet op gennem etagerne og får både læsesal og udlånsskranke under teaktræspanelerne. Men den livlige trafik af studerende med arbejderromantiske akademikerdrømme kan ikke kompensere for fodtidens stormøder. Det trækker fælt fra vinduerne, når Henning har vagt i skranken, og huset er slidt, træt og utidssvarende.
Ingen elsker huset – heller ikke folket. Og i 1993 låser Henning sig ud ad døren for sidste gang. Folkepaladset er forladt.

MEDVIRKENDE:
Bjørn Nørgaard
Josefine Albris
Henning Grelle
Nikolaj Muldkjær

GENOPSTANDELSEN - AFSNIT 5

Et supermarked, måske? Eller en kirke? Der ligger en nedslidt kolos på et vindblæst vesterbrohjørne. Ingen elsker det før så stolte hus. Der er planer om en renovering, der skal få Folkets Hus til at smide hammen. Bogstaveligt talt. Ud med de brune paneler, tunge messinglamper og sur cigarrøg fra årtiers indignerede møder. Og hvis det ikke kan lykkes at genrejse huset – så lad det da gå til højestbydende. Den anerkendte kunstner Bjørn Nørgaard bliver indbudt til at give et bud på nye relieffer på facaden, men da han ser en lysekrone i en container, går det op for ham, hvad der er ved at ske. Han ved, at en bys fælleshukommelse sidder i bygningerne – og han ved også, hvad han skal gøre, for at bevare det lille stykke Danmarkshistorie på Enghavevej.

MEDVIRKENDE:
Bjørn Nørgaard
Nikolaj Muldkjær
Anders Brixen / Tue Track
Peter Rasmussen
Sophie Hæstorp Andersen
Dorte Hygum Sørensen

DA FOLKETS HUS BLEV TIL VEGA

TILRETTELÆGGELSE: David Pepe Birch
LYDDESIGN OG KLIP: Jacob Heldt
MUSIK: Mads Brinch
PRODUCENT: VEGA
STØTTET AF: Dreyers Fond
BIDRAG FRA: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur