VEGA

Af Juline Stoklund - 5. marts 2024

Fallulahs dansable opgør med strukturen

Den dansk-rumænske sangerinde er med sin 15-år lange karriere et kendt navn i de danske hjem. Vi tager en tur tilbage til singlen, der startede det hele i 2009, og hopper igennem et par karrierenedslag frem til hendes nyeste album Celeste og hendes opsigtsvækkende måde at udgive det på.

Det er sommeren 2009, der er mere solskin og mere regn end de foregående somre. Stein Bagger idømmes 7-års fængsel, Michael Jackson dør i en alder af 50 år, og Prins Joachim og Prinsesse Maries første søn døbes Henrik.

Den 28. august 2009 udgiver Fallulah sin første single “I Lay My Head”, der hurtigt finder sin plads som P3s Uundgåelige. Hun følger op på sin debutsingle med “Give Us A Little Love”, og hendes tredje udgivelse “Bridges” bliver den mest spillede sang på P3 i 2010. Alle tre sange kan findes på tracklisten til debutalbummet

. Men Danmark havde ikke fået nok.

I januar 2011 hitter Fallulah med sangen “Out Of It” som også er kendt som introen til DR-serien “Lykke”. Mange husker nok stadig ordene “Oh, it's crazy. It's crazy up in here, der sammen med jazzballet-dansende molekyler chasséede yndefuldt hen over skærmen hver søndag i bedste sendetid. Sangen slog lejr i befolkningens øregange i 2011, og blev årets tredje bedst sælgende single og den mest afspillede sang på P3 og P4. Fallulah var desuden nomineret til et hav af priser det år, og hun kunne tage P3 Prisen, samt Årets Danske Hit og Årets Danske Producer” ved Danish Music Awards med hjem.

Efter det første albums store succes, er Fallulah hurtig på aftrækkeren med den svære to’er. Den første single fra albummet Escapism er allerede på gaden i 2012 og har den finurlige titel “Superfishyality”. Som hendes tidligere hits har sangen en legende og upbeat lyd, men berører mere dybsindige emner. Til Politiken fortæller hun, hvordan sangen er en kommentar til musikbranchen:

“Jeg lever for at skrive sange, være i studiet og spille dem for mine fans. Men al det der foregår i kulissen, hænger mig til tider langt ud af halsen. Sangen handler om mit forsøg på at navigere i den verden, som kan være fantastisk men også rådden og overfladisk.”

Springer vi frem til 2021, har Fallulah yderligere to album i kataloget, samt startet projektet Hej Søster, et feministisk initiativ, som arbejder på at skabe ligestilling og diversitet i musikbranchen, der for anden gang holder en kæmpe søstersolidarisk fest i Store VEGA. I august udgiver hun singlen “Dance It Better”, der er en opløftende sang om bearbejdelse af sorg. Sangen er samtidig en hyldest til hendes ophav. Dans har været en stor del af hendes liv med en far, der var koreograf og en mor, der var danser. Det understreges i den grad også i hendes musikvideoer, og videoen til “Dance It Better” er ingen undtagelse.

Bruger du Spotify til at få et overblik over Fallulahs diskografi, så er “Dance It Better” den seneste udgivelse og det ligner efterfølgende et karrierestop. Det er dog misvisende. Albummet Celeste udkom sidste år, men er ikke til at finde på streamingtjenesterne. Fallulah tog et modigt valg og et lån i banken for at lave albummet på sine egne og musikkens præmisser. Celeste kan kun købes som digitalt download, på CD og på vinyl.

På sin Facebook er Falullah ekstremt transparent omkring, hvor mange penge det har kostet hende at lave albummet, og hvor mange penge hun har tjent gennem streamingtjenester de sidste 4 år. Forskellen er slående, og hun formår at sætte lys på musikernes vilkår i nutidens musikbranche. Hun ved godt, at der ikke kommer til at være lige så mange, der lytter til dette album, men det betyder mere for hende at dem der gør, har taget et aktivt valg om at høre hendes musik.

Hvis disse aktive lyttere ikke udelukkende har stolet blindt på Fallulahs talent, så er de muligvis blevet overbevist af anmelderne. Celeste har fået fem ud af seks stjerner fra GAFFA, fem ud af seks stjerner fra Berlingske og fire ud af seks hjerter fra Politiken. Berlingske beskriver albummet som “grænsebrydende og frihedselskende indiepop, som det er umuligt ikke at forelske sig i. Og et musikalsk univers, som ikke minder om nogen andre herhjemme.”

Set i bakspejlet foregriber “Superfishyality”, det standpunkt Fallulah har taget i dag. Allerede dengang kunne et kritisk syn på branchens strukturer tydeligt fornemmes hos sangerinden. Med det in mente kommer den måde, hun har valgt at udgive sit nyeste album på, nok ikke bag på nogen. Sammen med initiativer som Hej Søster, viser det at Fallulah ikke kun er en artist, der laver musik du kan danse til, men også en artist der forsøger at bryde strukturen og gøre en forskel.

Få billetter

Lille VEGA

Fallulah

torsdag
/
21.03.2024
Alternativ pop
Lille VEGA

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur