VEGA

Af Thomas Thy - 27. september 2023

Jockstrap - Når musikalsk kemi materialiserer sig til guld

De to tidligere skolekammerater fra den prestigefyldte londonske musikskole Guildhall har i løbet af sommeren antændt festivaler verden over med deres helt unikke, elektroniske pop – heriblandt Roskilde Festival.

Gaffa var på pletten, da Georgia Ellery og Taylor Skye leverede et eklektisk mix af lige dele voldsomhed og skønhed på den spritnye scene på Roskilde Festival, Gaia. De skrev bl.a. i deres femstjernede anmeldelse:

De uforlignelige og yderst troværdige formskiftere i Jockstrap-duoen demonstrerede en voldsomhed, der var helt og aldeles vidunderlig.

Den 14. november er den fremadstormende duo tilbage på dansk jord, når de leverer overjordiske bangers fra deres anmelderroste album I Love You Jennifer B i Lille VEGA.

VEGA mødte Jockstrap på Roskilde Festival, til en snak om deres måde at arbejde sammen, kærligheden til house og det store internationale gennembrud.

Lige siden London-duoen begyndte at mikse deres indie-eliksir af filmiske lydlandskaber, hårdtpumpede house-beats og folk-pop med Georgia Ellerys poetiske sange, har Jockstrap været et spirende frø i den vibrerende undergrund i Storbritannien.

Mødet mellem en elektronisk lydnørd (Skye) og en virtuos jazzviolinist (Ellery) skulle vise sig at være det perfekte match.

Dekonstruktivt venskab

Da Ellery mødte Skye til kompostionstimerne på Guildhall, etablerede de et nært venskab, hvor hun begyndte at sende ham sange, hun havde skrevet og bad om inputs. Skye dekonstruerede dem, og dermed var kimen lagt til, hvad der skulle blive Jockstrap – et bandnavn som deres forældre stadig har til gode at lære at holde af.

Om deres første arbejde som duo fortæller Georgia Ellery:

“As soon as we started working together probably. I sent Taylor something and he sent something back to me. It was quite easy on both sides and we both like what we done.”

Taylor Skye havde ofte helt forskellige ideer om, hvordan Ellerys sange skulle lyde, og de elskede begge den dissonans, der blev skabt af den frem og tilbage.

Skye tilføjer:

“What Georgia brings I like it and that’s very rare to find - that is why im doing this. Because I feel excited to see what’s coming to the table.”

De har begge det tilfælles, at de forelskede sig dybt i house-musikkens pulserende beats fra en ganske ung alder. Ellery begyndte at deltage i halbal i hjemstavnen Cornwall som fjortenårig, og da Skye fik en computer af sin far, dykkede han ned i indspilningsprogrammet Logic for at genskabe de hårdtpumpede produktioner fra artister som Skrillex og Flux Pavillion. I et interview med Dork Magazine har de fortalt:

“When we spoke about our influences from home, it was clear we were both into dance music too. When [Taylor] put some clips on Facebook, I could hear all the things I loved in what he was making. There was a very immediate draw to work with him.”

Sammen hver for sig

Når du lytter til Jockstraps sange, kommer du igennem et kalejdoskopisk lydmønster af genrer og udtryk. Mens tung dubstep hæver pulsen, leverer Ellery dybsindig poesi med yndefuld vokal. Lydbilledet er uforudsigeligt og fragmentarisk, og det måske netop de to ord, der også gør sig gældende i måden makkerparret arbejder på.

De sidder nemlig i hver deres ende af London og skaber deres særegne lyduniverser. Ellery med sine virtuose teknik på violinen samt eminente sans for smukke sprogblomster, og Skye med sin skæve tilgang til reallyde og tunge knitrende beats. Ud fra devisen om at hylde de første indskydelser samler de brudstykker til smukke og farverige musikalske mosaikker, der definerer Jockstraps anmelderroste kompositioner.

Hvor andre bands jammer sig frem til lyd og lyrik gennem timelange sessions i øvelokaler, sidder Jockstrap hver for sig og sender tanker, ideer og lydklip op i den virtuelle sky. Tid og sted udviskes, når de dykker ned i lydsporene, og det er netop en af grundene til, at de arbejder bedst hver for sig, forklarer Skye:

“We just wanna spend time on what we are doing and it can take hours and hours so its not very pratical to be together during that. We take different roles for different songs. I can’t imagine not doing that. I guess a lot of people jam out songs - I have never really done that.”

På albummet fortsatte de deres isolerede måde at arbejde med musikken, for som Taylor siger i et interview med The Independent , er der ikke brug for mange ord mellem dem. Albummets titel er et akronym, der står for noget ukendt, en hemmelighed som de to aldrig vil røbe. Hemmeligheden synes at være i tråd med deres kryptiske måde at tilgå sangskrivning. En metode der på uforklarlig vis spinder små, musikalske tråde til skinnende guld.

Venteliste

Lille VEGA

Jockstrap

Support: Thoom

tirsdag
/
14.11.2023
Alternativ rock
Lille VEGA

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur