VEGA

Af Joséphine Renard - 7. februar 2024

NILS FRAHM MUSIK TIL DANMARK - ET VEGA RESIDENCY

"Mesterligt, magnetisk. Frahm overgik sig selv. " Således beskrev GAFFA Musik til Danmark og dryssede med stjerner udover det hele, da Nils Frahm indtog VEGA med sit residency i april 2024.

Under overskriften Musik til Danmark skabte Nils Frahm, i samarbejde med danske og norske kunstnere og inspireret af Danmark, en forbindelse mellem sin neo-klassiske, ambiente og elektroniske musik og de danske omgivelser. En forbindelse, der også blev skabt mellem Frahms musikalske hjem Funkhaus i Berlin og VEGA i København.

Med dette Nils Frahm residency var visionen at fejre den kunstneriske, samarbejdende proces gennem kollektive koncertoplevelser og udstillinger, der fusionerede træk fra Nils Frahms musik, opholdet i VEGA og hans univers på Funkhaus. Vi skabte en dybdegående lydinstallation i Ideal Bar og en lysinstallation, der forbandt foyer, trappe og Ideal Bar med ruten op til Store VEGA. Dette skete i samspil med de særligt inviterede kunstnere Josefine Opsahl, Øyunn, Simon Littauer, og Otto A. Totland, som også spillede support til koncerterne.

Ideal Bar i lyd og lys
Lysinstallationen er skabt af Stuart Bailes og fokuserer på analoge lys og fotografier. I Ideal Bar vil video-optagelser fra studiet, hvor Nils arbejder i Berlin, Funkhaus, og fra VEGA blive projiceret op på skærme - hvilket forener de to unikke bygninger. Billederne fra Funkhaus er taget af Nils Frahms far, Klaus Frahm. Udstillingen fortsætter videre ind i Store VEGA foyer og trappeopgang.

Den dybdegående lydinstallation i Ideal Bar, skabt af Simon Littauer, fokuserer på det øjeblik, hvor kunstneren skaber. Ønsket er at åbne dette øjeblik op for VEGA-publikummet gennem en sonisk struktur med optagelser fra optrædende kunstnere blandt andre Øyunn, Simon Littauer og Nils Frahm.

Disse lyde kombineres med lyde fra VEGA og Funkhaus for at skabe et sonisk portræt, der forener de to bygninger. Dette er optaget af Robert Borg og implementeret i trapperne op til koncertlokalet.


Otto A. Totland

Søndagens koncert vil desuden byde på en special guest-optræden fra den norske pianist, Otto A. Totland, hvis tidløse kompositioner, der bevæger sig i et minimalistisk, melankolsk og meditativt lydlandskab, vil slå tonen an til en aften i nærværets tegn.

Simon Littauer

Simon Littauer er en producer og elektronisk musiker baseret i København. Simon optræder live på modulære synthesizere i et rum mellem techno, glitch og eksperimentel musik i et improviseret maskinunivers. Den danske musikblog Passive/Aggressive beskriver hans lyd som “glimpses of grandioseness and Flying Lotus-esque beats to Son Ash’ retro-sounding german drones”.

Josefine Opsahl

Josefine Opsahl er en bemærkelsesværdig komponist og kunstner, der forbinder musik, kunst, performance og rumlige elementer i sine værker. Med en befriende åbenhed over for lyde, genrer og brugen af elektronik, udfolder Opsahls værker sig på skæringspunktet mellem tradition og fornyelse, ekspertise og intuition, partituret og det improviserede i en søgen efter, hvor musikalske udtryk, kunst, samfund og vi selv bevæger os hen som væsner og skabere. Hendes musikalske færdigheder, kreative tilgang og performative egenskaber på hendes hovedinstrument, celloen, har placeret hendes værker og projekter som en ledende kraft på den internationale scene.

Øyunn

Siv Øyunn Kjenstad (Øyunn) med kunstnernavnet Øyunn er trommeslager, skuespiller, artist og komponist. Hun arbejder på tværs af scenekunst, musik og film, og som soloartist laver hun alternativ pop/hip hop/indie, hvor hun synger, rapper og spiller trommer. Hendes musik har en original sound og tekster som rummer både håb, vrede, perspektiv og et ønske om forbindelse. Som trommeslager og backingvokalist har hun samarbejdet med kunstnere som Efterklang, Bugge Wesseltoft, Agnes Obel, Sam Gendel og Our Broken Garden.

Artist talk: Nils Frahm i samtale med Sharin Foo
Dette residency begynder med en enestående mulighed for at dykke ned i musikken, når Nils Frahm giver en artist talk på RMC modereret af Sharin Foo.

Artist talken er gratis og kræver ingen tilmelding. Der vil være øl og vand til salg i baren.

Talken er præsenteret i et samarbejde mellem RMC – Rytmisk Musikkonservatorium, Københavns Akademi for Musik, Dans & Teater, VEGA og smash!bang!pow!

Dato: 17. april
Tid: 16:00-17:30
Sted: Akvariet, RMC

Dansk Modular
Som en hyldest til Nils Frahms arbejde med lyd og teknologi dedikerer vi lørdag eftermiddag og aften til elektronisk musik produceret på andre måder end med en traditionel computer.

Modulære synthesizere er en reaktion mod den mangel på materialitet og fysisk interaktion man oplever, når man skaber elektronisk musik på computere. Sammen med Dansk Modular vender VEGA tilbage til den elektroniske musiks barndom og skaber en eftermiddag med fokus på materialitet i elektronisk musik.
En modulær synthesizer bygges af komponenter af musikeren selv. De forskellige dele forbindes på forskellig vis med kabler. Når man fjerner et kabel er kompositionen væk igen - og kan typisk aldrig, eller kun meget stort besvær, genskabes. På den måde er hver performance unik.

VEGA BEYOND
Nils Frahm, Musik til Danmark var en del af VEGA Beyond: Et nyt format på VEGA, der giver publikum adgang til nye oplevelser og musikere adgang til teknologi og mulighed for at eksperimentere og udforske nye måder at iscenesætte deres musik . Visionen er at skabe et eksperimenterende rum, hvor der er mulighed for at arbejde på tværs af kunstgenrer. VEGA Beyond udvider det klassiske koncertformat og giver fans adgang til unikke oplevelser før og efter koncerterne.

Venteliste

Store VEGA

Nils Frahm - Musik Til Danmark

Special Guest: Josefine Opsahl

fredag
/
19.04.2024
Elektronisk
Store VEGA
Venteliste

Store VEGA

Nils Frahm - Musik Til Danmark

Special Guest: Simon Littauer & Øyunn

lørdag
/
20.04.2024
Elektronisk
Store VEGA
Få billetter

Store VEGA

Nils Frahm - Musik til Danmark

Special Guest: Otto A. Totland

søndag
/
21.04.2024
Elektronisk
Store VEGA

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur