VEGA

Af Mads Bedstrup - 21. marts 2023

Uforudsigelighedens univers. Tre pletskud fra en krøllet hjerne.

Sæt et kalejdoskop for øjet og peg det op mod solen. Rotér først den ene vej, dernæst den anden. Bemærk, hvordan forskellige mønstrer og farver gør sig synlige og på skift kæmper om dit øjes opmærksomhed. På samme måde kan musik overraske og forundre. Placerer man ørene i audiens hos Aldous Harding, åbner muligheden sig for et rum i det indre, hvor følelser og tanker kan få frit løb.

Den newzealandsk fødte, Aldous Harding har med sidste års skæring, Warm Chris (2022), begået en perlerække af små musikalske ormehuller, der åbner sig, når man sætter nål til vinyl, streamer eller fodrer anlægget med CD’en. Idet tonerne fylder øregangene, bliver dit tredje øje sat på massivt overarbejde.

Harding er kunstner par excellence, og betegnelsen musiker virker utilstrækkelig, når man prøver at beskrive og definere, hvad og hvem denne enigmatiske indie-gothfolk magiker egentlig er. Vi forsøger at bane os vej gennem det vidunderlige og polyfone univers, som er, Warm Chris.

Aldous Hardings seneste udspil er på alle ledder og kanter et udtræk af vokal-elasticitet, uforudsigelige skift i tempo og stemninger. Kompositionernes bevægelsesmønstre arter sig aldrig efter det forventede. Pladen er evigt levende, og nuancerne fra sangerinde og band er blændende dynamiske. Et lydunivers, der stemmer overens med det selvbillede, som Harding maler med ordene: “I’m sort of like the Jim Carrey of the indie world or whatever.”

Tre numre er blevet udvalgt. Og vi lader os synke ind i de små tableauer af forskudt virkelighed.

”Tick Tock”

Lyden af sarte trommer i forening med anslag fra en akustisk guitar spreder sig i ”Tick Tock”s indledende takter. Nummerets musikalske bagtæppe er krydret med en vokal, der skifter pitch med samme hast og intuition, som en kamæleon skifter farve. Harding er mester i stemningsmæssig variation, der sker på sekundet. Vokalen vandrer gentagende gange fra et dybt til et lyst register, og en dialog opstår i det flerstemmige.

”Tick Tock” bejler til det desorienterede og ubeslutsomme. Teksten, som ifølge kunstneren selv, tager udgangspunkt i to personer, der lige har skudt op, understøtter nummerets lydhørhed for den vægelsindede udveksling mellem to stemmer.

”Lawn”

Kammer-pop dronningen afsøger på singlen ”Lawn” et udpræget surrealistisk univers, der anført af et kækt klingende band, balancerer mellem det taktfaste og det offbeat. I videoen til ”Lawn” finder man først en Harding, iklædt et outfit, der ville gøre en oprørsk 68´er misundelig. I næste frame er sangerinden pyntet med tung make-up og halv reptilkrop. I samme omgang ser man Harding klamre sig syngende til en træstamme. Elegant og syret.

”Lawn” er første single fra skæringen, Warm Chris.

”Fever”

På singlen ”Fever” danser et staccato klaver kinddans med et ligeledes dovent trommebeat. Skøn musikalsk pardans, hvis rolige fremdrift akkompagneres af luftige horn og en skudsikker vokalpræstation fra Harding. ”Fever” er eksemplarisk og afbalanceret coolness møder quirkiness, og man kan som lytter ikke undgå at blive fortryllet af den let støvede kunstneriske croon.

“Fever” er anden single fra Warm Chris.

Få billetter

Store VEGA

Aldous Harding

Support: H. Hawkline

lørdag
/
08.04.2023
Singer/songwriter
Store VEGA

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur